Multikulturális napot támogattunk

2013. június 5-én a Pápay Endre Oktatási Intézményben minden diákot megmozgató programra került sor. A különböző kultúrák találkozása, egymás mellett élése, azaz a multikulturalizmus jegyében zajlottak az események. Az osztályok a következő helyszíneken tanultak és egyben szórakoztak is: Vályogtégla készítés: Az ősi technikával ismerkedhettek meg a tanulók: apróra vágták a szalmát, dróttal darabolták a sáros agyagot, majd sablonba helyezve formázták meg a téglákat, amiket saját monogramjaikkal díszítettek. Közben megtudhatták, mi mindenre használták eleink a vályogot.

Magyar népdal: Vendég művésztanárok vezetésével jellegzetes apátfalvi ritmusokat, dallamokat hallgattak a gyerekek, majd közösen megtanultak egy rövid, egyszerű népdalt. Ezen a helyszínen különösen jó hangulat kerekedett, a legkisebbektől a szakiskolásokig mindenki egyaránt bekapcsolódott.

Csuhétárgyak: A kukorica áztatott leveléből hurkapálcika felhasználásával virágot készítettek a tanulók. A kevésbé ügyes kezűeknek társaik és a felnőttek segítettek. Mindenki sikerélményhez jutott, és büszkén vitte magával az alkotását.

Kendőfestés: Vászon anyagra paraffint csepegtetve alakították a mintákat, majd különböző színű ruhafestékes vízbe merítették. Kiteregetés és száradás után mindenki nyakába köthette a divatos darabot.

Néprajzi totó: A kérdéssor a magyar és a roma kultúrával kapcsolatos témákat ölelt fel. Népszokások ugyanúgy szerepeltek benne, mint a két nemzetiség jellegzetes ételei, valamint ősi mesterségekről és foglalkozásokról is szó volt. A felső tagozatos és a szakiskolás csoportok önállóan oldották meg a korosztályuknak megfelelő nehézségű feladatokat, míg a kisebbek felnőtt segítséggel.

Közös programként autentikus folklórzenei bemutatón hagyományos roma dalokat hallhattunk, táncokat láthattunk. Minden láb mocorgott, néhányan fel is pattantak a helyükről, és együtt ropták a táncosokkal. A nézők vastapssal jutalmazták a szuperprodukciót.

Az ebéd igazi, jóízű székelykáposzta volt, melyhez meglepetésként bodagot, azaz cigánykenyeret kínáltak. Ez utóbbit lisztből, sóból, élesztőből, zsírból és vízből dagasztották a szakiskolás lányok Károlyi Sándorné Kati néni irányításával. Aki megkóstolta, nem bánta meg!

Az ebédet magyar táncház követte, melynek során a Forgatós Táncegyüttes mutatott könnyen megtanulható lépéseket, forgásokat közismert magyar népdalok zenéjére. A hangulat még tovább fokozódott, számos tanár és tanár néni is beállt a körbe táncot ropni. Méltó befejezése volt ez a rendezvénynek!

A szervezők Bozsoginé Kovács Tünde, Kozákné Lipták Leila és Varga Edit köszönik a segítséget Károlyi Sándornénak, Bíró Anitának, Majorné Szirbik Editnek, Károlyi Sándornak és zenekarának, Doktor László vezetésével a Forgatós Táncegyüttesnek. Megköszönik továbbá a helyszíneken tevékenykedő kollégáik segítségét is: Farkas Katalinnak, Kúsz Anikónak, Aigner Juditnak és Kovács Zoltánnak.
Alapítványunk örömmel támogatta a rendezvény megvalósulását! 

Share

Kiemelt támogatóink

Nemzeti Együttműködési Alap - 2012-óta működésünk támogatója.

http://www.antikvarium.hu/

Nemzeti Civil Alapprogram

Makó Város Önkormányzata

Andromeda Travel Utazási Iroda

 
 
 

 

Belépés

  • Forgot your password?
  • Forgot your username?
  • Create an account
KWEATHER_

°C

Makó

KWEATHER_
Humidity: %
Wind: N at 0

Látogatóink